Hem ülkemizde hem de dünya çapında bir kriz gündemi olarak değerlendirilen sığınmacılar konusuna başka bir yerden bakmak isteyenler için birbirinden özel kitapları sizler için sıraladık.

Bu kitapları okuduktan sonra ülkelerindeki savaştan ya da kötü koşullardan kaçarak yeni bir yaşam kurma umuduyla başka ülkelere umut yolculuğuna çıkan sığınmacılar sizler için haberlerde gördüğünüz sayısal verilerden çok daha fazlası haline gelecek!

Mültecilerin gerçek hikâyeleri

Dünyanın pek çok ülkesinde sessiz sedasız süregelen bir mücadele var; mültecilerin yaşam mücadelesi… Bu mücadeleye yakından tanıklık etmiş bir isim olan Rakel Sezer çoğumuz için yalnızca belli görüntülerden ibaret olan mültecilerin yaşamlarına bizleri ortak ediyor. Mültecilerin gerçek hikâyelerinin yer aldığı, Karakarga Yayınları’ndan çıkan Mülteci’yi mutlaka okumalısınız.

– Bir Aktivistin Mülteci Kampı Tanıklıkları –

“Arkadaşlarımdan ve komşulardan topladığım iki büyük bavul dolusu kıyafet, bağış için topladığım bir miktar para ile İstanbul’dan Çeşme’ye, oradan da bir feribotla Sakız Adası’na geçtim. Amacım sadece orada olmak ve elimden gelen desteği verebilmekti, bu yolculuğun beni kimlere ulaştıracağını, hangi köprüleri kuracağını bilmeden…”

Bu tarihten sonra Sakız Adası’nda mültecilere yardım eli uzatan bir sivil toplum örgütünde gönüllü olarak çalışmaya başladı Rakel Sezer. Tüm bu süreçte tanık oldukları, televizyonlarda ve gazetelerde gördüklerimize hiç benzemiyordu… Rakel Sezer, birçoğu hayatını tehlikeye atarak Yunanistan adalarına, Avrupa’nın kapısına sığınmış mültecileri birer sayı olmaktan çıkarıyor. Hiç olmadığı kadar içeriden ve son derece canlı hikâyeler bunlar. Kendinizi yazarın hayatına değdiği ve onun hayatına değen herkesle tek tek tanışmış; yaşadıkları zorluklara, umut ve mutluluk anlarına, özlemlerine ve hayal kırıklıklarına tanık olmuş gibi hissedeceksiniz.

Satın almak için: Mülteci – Rakel Sezer • Destek Dükkan (destekdukkan.com)

Tek istekleri daha iyi ve özgür bir yaşam!

Bir gemi dolusu mültecinin daha iyi ve daha özgür bir yaşam için verdiği mücadelenin hikâyesi… Yeşim Demir’in uzun soluklu bir araştırma sonucunda, aktivist kaptan Carola Rackete’nin gerçek kahramanlık mücadelesinden esinlenerek mülteci dramını ele aldığı araştırma romanı Fatima Destek Yayınları’ndan çıktı. Mültecilerin yolculuklarının görünmeyen yüzünü görmek isteyenler bu kitabı kaçırmamalı!

“Sularının dibinde Afganlı cesedi bulunmayan bir deniz var mıdır?”

Akdeniz’in ortasında batmak üzere olan bir botta ölüm kalım savaşı veren mültecilerin hayatını kurtaran aktivist kaptan Carola Rackete’nin gösterdiği kahramanlık mücadelesinden esinlenerek kaleme alınan FATİMA sadece bir dönemin politik hakikatlerine tanıklık eden bir roman değil, aynı zamanda Afgan mültecilerin özgürce ve insanca yaşamak uğruna çıktıkları tehlikeli yolculukların görünmeyen insanüstü direnişini de cesurca gözler önüne seren bir yapıt…

Fatima ve Reza’nın Afganistan’daki onursuz yaşamlarından kaçmak için katlandıkları akıl almaz zorlukları ve tam da kurtulduklarını sandıklarında karşılarına dikilen bambaşka aşılmaz sorunları tüm çıplaklığıyla okurken, gerçek kurtuluşun aslında ne kadar ulaşılmaz olduğunu sorgulayacaksınız. Bu aynı zamanda insanlığı, yaşamı, özgürlükleri ve dünya düzenini de yeniden masaya yatırmak anlamına gelecek.

***

“Kapitalizm, bütün ruhsal ve fiziksel gereksinimlerimizi bizden önce fark etti ve bizim yerimize yaşamımızı kurguladı. Çarklarında ezilen etlerimiz, kırılan kemiklerimiz değildi sadece, yerine koyamayacağımız onurumuzdu… Toplumsal çöküşe kurban verdik kalanını da. Bizlerin canı gitsindi… Atalarımızın günahını mı çekmemiz gerekiyor, çekelim, ama çocuklarımız da o acımasız çarkların arasına alındı insafsızca.”

Satın almak için: Fatima – Yeşim Demir • Destek Dükkan (destekdukkan.com)

2016 Berlin Film Festivali’ne Seçilen Roman

Savaş, kamp, esaret ve kumalık… Aşkın barınamayacağı bu sıkıntılı hayat çıkmazlarında kendi mucizesini yaşayan Soraya‘nın nefes kesen duygu dolu hikayesini gazeteci-yazar Meltem Yılmaz kaleme aldı.

Aşk bütün savaşlardan güçlüdür çünkü daha yıkıcıdır…

Henüz yirmi yaşındaki güzeller güzeli Soraya, şehirleri öfke ve kan kokan Suriye’deki acımasız savaştan kaçıp kendisine yepyeni bir gelecek yazmak umuduyla sığınmıştı Türkiye’ye… Kaderinin kalemi başkalarının elinde olan Soraya, kendisinden otuz yaş büyük evli bir adamla evlenmeye razı olduğunda onu savaştan çok daha ölümcül bir gelecek bekliyordu aslında: AŞK…

Savaş, kamp, esaret ve kumalık… Aşkın barınamayacağı bu sıkıntılı hayat çıkmazlarında kendi mucizesini yaşayan Soraya’nın nefes kesen duygu dolu hikâyesini gazeteci-yazar Meltem Yılmaz kaleme aldı.

Suriye’deki içsavaştan kaçıp hayatta kalma mücadelesini Türkiye’de sürdürmeye çalışan sığınmacıların dramını tarafsızca ve tüm çıplaklığıyla anlatan Meltem Yılmaz, gerçek bir hayat hikâyesinden ustaca kurguladığı romanında savaşların insan ruhunda bıraktığı derin yaraları da cesaretle gözler önüne seriyor.

Sarsıcı öyküsü, akıcı dili ve detaylardaki zenginliğiyle dikkat çeken Soraya her sayfasında merak ve beklenti yaratarak, okuru trajik olduğu kadar heyecan dolu bir serüvene de sürüklüyor…

Satın almak için: Soraya – Meltem Yılmaz • Destek Dükkan (destekdukkan.com)

Ülkeler ve zamanlar arası bir yolculuk…

Afganistan doğumlu Amerikalı yazar Halid Hüseyni’nin ilk romanı olan ve 2003 yılında yayımlanan Uçurtma Avcısı, bir Afgan tarafından İngilizce yazılmış ilk romandır. The New York Times’ın en çok satanlar listesinde bir numaraya kadar yükselmiştir.

Daha önce anlatılmamış bir tarihin perde arkası

Emir ve Hasan, Kabil’de monarşinin son yıllarında birlikte büyüyen iki çocuk… Aynı evde büyüyüp, aynı sütanneyi paylaşmalarına rağmen Emir’le Hasan’ın dünyaları arasında uçurumlar vardır: Emir, ünlü ve zengin bir işadamının, Hasan ise onun hizmetkârının oğludur. Üstelik Hasan, orada pek sevilmeyen bir etnik azınlığa, Hazaralara mensuptur.

Çocukların birbirleriyle kesişen yaşamları ve kaderleri, çevrelerindeki dünyanın trajedisini yansıtır. Sovyetler işgali sırasında Emir ve babası ülkeyi terk edip California’ya giderler. Emir böylece geçmişinden kaçtığını düşünür. Her şeye rağmen arkasında bıraktığı Hasan’ın hatırasından kopamaz.

Uçurtma Avcısı arkadaşlık, ihanet ve sadakatin bedeline ilişkin bir roman. Babalar ve oğullar, babaların oğullarına etkileri, sevgileri, fedakârlıkları ve yalanları… Daha önce hiçbir romanda anlatılmamış bir tarihin perde arkasını yansıtan Uçurtma Avcısı, zengin bir kültüre ve güzelliğe sahip toprakların yok edilişini aşama aşama gözler önüne seriyor.

Uçurtma Avcısı’nda anlatılan olağanüstü bir dostluk. Bir insanın diğerini ne kadar sevebileceğinin su gibi akıp giden öyküsü…

Satın almak için: Uçurtma Avcısı – Khaled Hosseini • Destek Dükkan (destekdukkan.com)

Kapsamlı bir araştırma ve tarihsel inceleme

Son yıllarda dünya gündemine damgasını vuran mülteciler, sığınma ve zorunlu göç olaylarının perde arkasını aydınlatan kitap, uluslararası ilişkiler ve mülteci sorunuyla ilgilenen öğrenciler, araştırmacılar ve uzmanlar için temel bir okuma niteliğinde.

Mülteciler, sığınma ve zorunlu göç olaylarının perde arkası

İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınevi, son yıllarda dünya gündemine damgasını vuran bir konuyu; mülteciler, sığınma ve zorunlu göç olaylarının perde arkasını aydınlatan bir kitabı Türkçeye kazandırdı.

Alexander Betts, Gil Loescher ve James Milner’ın yazdığı, Özgün Emre Koç’un Türkçeye çevirdiği Mülteci Koruma Siyaseti ve Pratiği / BMMYK adlı kitap; zorunlu göç ve insani yardım konusunda 60 yılı aşkın bir süredir dünyanın en etkili uluslararası örgütünü mercek altına alıyor. Konuyla ilgili uluslararası ilişkiler ve finans alanındaki dengelere de ışık tutan kitap, okurlarla ilk kez 11. Ankara Kitap Fuarı’nda buluştu. Kitap, İKÜ Yayınevi etiketiyle 16 Ocak’tan itibaren de raflarda.

60 yılı aşan bir kurumsal tarih

Zorunlu göç ve mültecilik, insanlık tarihi kadar eski bir konu. Savaşlar, yönetimsel baskılar ve doğal afetler gibi çeşitli nedenlerle yaşadıkları topraklardan ayrılıp farklı bir ülkeye sığınmak zorunda kalan insanların hikâyesi, ancak 20. yüzyılda küresel boyutta takip edilmeye başlandı.

Birleşmiş Milletler’in ana insani yardım kuruluşlarından biri olan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), kurulduğu 1950 yılından beri farklı bir ülkeye sığınmak ya da ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalan topluluklara destek veren en etkili küresel örgüt oldu. Peki bu örgüt; zorunlu göçün nedenlerinin farklılaştığı, mülteciler ya da insani yardıma muhtaç toplulukların ihtiyaçlarının değiştiği günümüz dünyasında nasıl çalışıyor?

Mülteci sorununda dengeler

BMMYK İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Soğuk Savaş döneminde, Bosna’da, Afganistan ve Irak’ta ya da Ortadoğu, Asya ve Afrika’daki herhangi bir zorunlu göç durumunda neler yaptı, neleri yap(a)madı? Çalışmalarını yürütürken hangi dengeleri gözetti? Finans kaynaklarını ve stratejilerini nasıl ve neye göre belirledi? Yıllar geçtikçe yapısında ve çalışma ilkelerinde neleri değiştirmek zorunda kaldı? Peki değişen dünyaya uyum sağlayarak mülteci sorununa güncel yaklaşımlar geliştirebiliyor mu?

Mülteci Koruma Siyaseti ve Pratiği / BMMYK, tüm bu ve benzeri sorulara yanıt veren, kapsamlı bir araştırma ve tarihsel incelemeye dayanıyor. Kitap, siyaset bilimi ve mülteciler üzerine hem kuramsal hem de uygulamalı çalışmalarıyla tanınan Alexander Betts, Gil Loescher ve James Milner’ın ortak çalışması. Hem küresel siyaset hem de insani durumlar açısından kurum tarihini ve çalışmalarını ayrıntılı bir biçimde irdeleyen yazarlar, köklü bir geçmişe sahip bu insani yardım kuruluşunun mülteci sorununa nasıl yaklaştığına eleştirel bir gözle bakmayı da ihmal etmiyor. Örgüt, hangi dönemlerde neden daha geri planda kaldı? Bağışçı devletlerin çıkarları ile temel görevi arasındaki dengeler örgütün kararlarını ve çalışmalarını nasıl etkiledi?

Kitap, uluslararası ilişkiler ve mülteci sorunuyla ilgilenen öğrenciler, araştırmacılar ve uzmanlar için temel bir okuma niteliğinde.

Satın almak için: Mülteci Koruma Siyaseti ve Pratiği / BMMYK – Alexander Betts • Destek Dükkan (destekdukkan.com)