İlişkilerde ne yapmalı, ne yapmamalı?
Hepimizin aklında aynı soru: Sağlıklı bir ilişki için ne yapmalı, ne yapmamalıyız? Yanıtı 50 Maddede İlişkiler kitabında aradık.
Hepimizin aklında aynı soru: Sağlıklı bir ilişki için ne yapmalı, ne yapmamalıyız? Yanıtı 50 Maddede İlişkiler kitabında aradık.
Hepimiz gündelik yaşantımızda her an çevremizdeki insanlarla, diğer canlılarla ve eşyalarla uzaktan veya yakından ilişki halindeyiz. Bizlere mutluluk veya üzüntü veren de işte bu ilişkilerdir.
Peki, ilişkilerimizi en iyi hale getirmek için neler yapmamız gerekiyor?
Bu sorunun yanıtını konunun uzmanından öğrenmek için ilişki koçu Adil Yıldırım’ın 50 Maddede İlişkiler adlı kitabına bir göz atalım dedik, bakalım ilişkilerde ne yapmalı ne yapmamalıyız…
Şunu aklınızdan çıkarmayın: İdeal İlişki, yeri geldiğinde rahatlıkla “hayır” diyebildiğiniz ilişkiye denir. Eğer bir insana şu veya bu sebeple “hayır” demekten çekiniyor ve kendinizden ödün veriyorsanız bu kesinlikle ideal bir ilişki değildir çünkü kendinizden feragat ettikçe özbenliğinizle ilişkiniz bozulur ve bu da ruhsal huzursuzluk yaratır.
Ona karşı anlayışlı olun ancak asla kendinizden feragat etmeyin çünkü en başta kendi karakterinizle ilişkinizi korumak zorundasınız, sizin önceliğiniz kendinizi korumaktır ve bu kesinlikle bencillik değildir; ruhsal dengenizi korumak için bunu yapmalısınız. Kendisiyle barışık olmayan bir insanın başka kimseye yardımı dokunmaz.
Partnerinizin herhangi bir isteğine “hayır” demenize rağmen sizinle ilişkisine devam ediyorsa ve sizi bir daha bu konuyu hatırlatmadan menfaatsiz ve karşılıksız bir şekilde seviyorsa işte bu ideal bir ilişkidir.
İlişkilerdeki en büyük yanılgıyı şöyle özetleyebiliriz: Karşınızdaki insan, asla ve asla, ne sizin düşündüğünüz kadar kötüdür ne de iyi. Zihninizi ve hayal gücünüzü hesaba katarak en az yüzde yirmi yanılma payınız olduğunu unutmayın.
Öte yandan insanların en büyük yanılgısı, başka insanların hayatlarının harika gittiği ve mutlu oldukları yönündeki düşüncelerdir. Örneğin; “Herkes evliliğinde mutluyken ben niye sağlıklı bir ilişkiye sahip değilim?” Diğer insanların, kendisi dışındaki tüm dünyanın problemsiz yaşadığını düşünmek ve bu şekilde kendine karşı acımasız davranmak, içinde bir tutam mazoşizm barındır çünkü özsevgi eksikliğinin mutlaka derin sebepleri vardır. Öte yandan bu kadar yüksek boşanma oranları varken, “Benim başıma asla gelmez!” düşüncesi de yine algıda meydana gelen en büyük yanılgılardan biridir. İnsanların en büyük yanılgısı, kendisi dışındaki bireylerin yaşamlarını gözünde çok büyütmesi ya da tamamen kendinden küçük görmesidir.
Bir insan sabah sekizde evden işe gidip, üstelik işyerinde sosyal ilişki kurabileceği kimse olmadığı için bütün gün kimseyle sohbet etmeden çalıştıktan sonra, akşam altıda işten çıkıp eve döndüğünde ilişki -143- için ideal partneri nasıl bulabilir? Bu partnerin akşam vakti aniden kapıyı çalıp, “Merhaba, hani yıllardır beklediğin doğru insan vardı ya, işte o benim; ben geldim,” demesi filmlerde bile imkânsızdır
Dolayısıyla sağlıklı ilişki bulan insanların en büyük ortak özellikleri, sosyal hayatta etkin olmaları ve iş dışındaki sosyal faaliyetlere hiç üşenmeden katılım göstermeleridir. Burada farklı insanlarla tanışıp geniş bir çevre edinirler. İş saatleri sonrasında kendini eve atıp Netflix ile romantik bir ilişki yaşayan insanların sevgili bulduklarına pek şahit olmadım. Eğer gerçekten hayatınızda sizi anlayacak ve sizinle güzel vakit geçirecek bir insan olmasını istiyorsanız kendinize şunu sormalısınız: “Ben onu bulmak için ne yapıyorum?”