Hüseyin Cengiz
Eğitmen anne ve babanın çocuğu olarak Dersim’de doğdu. 12 yaşından itibaren hem okuluna devam etti hem de ailesinin yanında ticarete başladı. Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra tekrar aile şirketinde çalışmaya başladı.
Üniversite yıllarında edebiyat çevreleriyle tanışması, onun için iş dışında soluk alabileceği aydınlık bir bahçe olmaya başladı. Bu dönemde çeşitli dergi ve gazetelerde denemeleri ve öyküleri yayımlandı. Bulunduğu şehrin ilk edebiyat dergisini, dostları ile birlikte yayın hayatına soktu ve burada yazmaya devam etti. Yazım serüveninde, Piya Yayın kolektifindeki dostlarının, kendisine olan ilgi ve sevgileri, onu edebiyata bir adım dana yaklaştırdı. Bu süreçte iş hayatında da aile şirketinden bağımsız olarak kendi şirketini kurdu ve 10 yıl içinde vergi rekortmeni oldu.
Türkiye’nin dört farklı ilinde şubeler oluşturduğu yeni şirketi ile yurtiçi ve dışında üretim ve pazarlama faaliyetlerine devam eden Cengiz, yoğun seyahat programı ve uzun uçak yolculuklarını değerlendirerek, kendi deyimi ile “vahşi ticaretin ağır cenderesinden kurtulup soluk almak için” uzun soluklu okuma ve yazma serüvenine başladı. Bu yolculuklardan beslendiklerini okuyucuyla paylaşmak için “içinde dokunduklarını” yazıya döktü.
İlk kitabı “İçindeki Bana Dokun” da denemelerini kaleme alan Cengiz, daha sonra, Ermeni tehciri ışığında Anadolu halklarının barış, huzur ve kardeşlik özlemini konu alan romanı “Ve sonra Yol Bitti” yi kaleme aldı. 3. kitabı şair Cemal Süreya'nın biyografik romanı olan "Yalnızlığın Başkenti" ile okur karşısına biyografik romanla da çıktıktan sonra son olarak da başka bir usta şair Ahmed Arif'in hayatını konu aldığı "Yürek İşçisi" romanı ile yazım serüvenine devam etmektedir.